En introduktion til Peppol

Hvis du er iværksætter eller arbejder for en virksomhed, har du sikkert hørt om Peppol. Men hvad er Peppol egentlig? Kort fortalt er Peppol et system, der gør det nemt at udveksle forretningsdokumenter elektronisk. Det betyder, at virksomheder kan spare tid og penge ved at sende fakturaer, ordrer og andre dokumenter elektronisk i stedet for via posten.

Peppol blev lanceret første gang i 2009 og er siden da blevet indført af virksomheder i over 40 lande. Systemet er baseret på åbne standarder, hvilket betyder, at alle virksomheder kan bruge det uanset størrelse eller branche. Og det bedste af det hele er, at det er gratis at bruge Peppol!

 

Sådan fungerer Peppol

Hvordan fungerer Peppol så? Lad os sige, at virksomhed A ønsker at sende en faktura til virksomhed B. Normalt ville det indebære at udskrive fakturaen, udfylde en kuvert og sende den med posten. Med Peppol kan virksomhed A blot oprette en elektronisk version af fakturaen og sende den til virksomhed B via Peppol-netværket.

For at gøre dette skal begge virksomheder have et såkaldt Peppol Access Point (PAP). PAP’en er ansvarlig for at videresende dokumentet til den korrekte destination og sikre, at det kommer sikkert frem. Når dokumentet ankommer til virksomhed B’s PAP, vil det blive leveret til den korrekte modtager i virksomheden. Alt dette sker automatisk, uden nogen indgriben fra virksomhed A eller virksomhed B.

 

Fordelene ved at bruge Peppol

Der er mange fordele ved at bruge Peppol, både for virksomheder og for samfundet som helhed. Den måske mest indlysende fordel er, at virksomheder kan spare tid og penge ved at sende dokumenter elektronisk i stedet for gennem traditionelle kanaler som postvæsenet.

Bedre effektivitet

 

Desuden kan brugen af Peppol hjælpe virksomhederne med at blive mere effektive og reducere deres miljøpåvirkning. Virksomhederne behøver f.eks. ikke længere at udskrive papirdokumenter eller bruge værdifuld kontorplads til at opbevare fysiske dokumenter. 

Undgå tabt kommunikation

Og fordi dokumenterne sendes elektronisk, er der ingen risiko for, at de går tabt i posten eller bliver forsinket på grund af dårligt vejr.

Bedre udveksling af information 

Endelig kan Peppol ved at gøre det lettere for virksomheder at udveksle dokumenter elektronisk bidrage til at fremme den økonomiske vækst og skabe nye arbejdspladser. Det skyldes, at virksomhederne vil kunne gennemføre flere transaktioner elektronisk, hvilket vil øge handelen og gøre forsyningskæderne mere effektive.

 

Et fordelagtigt system for virksomheder og iværksættere

Som du kan se, er der mange fordele ved at bruge Peppol. Hvis du ejer en virksomhed eller arbejder for en virksomhed, opfordrer vi dig indtrængende til at tilmelde dig en PAP og begynde at sende dokumenter elektronisk i dag!

Vil du i gang med Peppol kan du kontakte udbydere såsom PostNord Strålfors A/S, som kan hjælpe dig med at komme i gang med det.